FAQ – Hur ofta ska man använda tandtråd? | Plackers

Frågor & svar

Vet du hur ofta tandtråd bör användas? Hitta de vanligaste frågorna och svaren kring tandtrådsanvändning, Plackers produkter, miljö- och hållbarhetsarbete och munhälsa här.

Användning

Hur använder jag Plackers tandtrådsbyglar effektivast?

Lirka in tråden med en lätt sågande rörelse mellan tänderna (det går även att lätt pressa över- eller underkäken mot bygelskaftet för att föra in tråden mellan tänderna). Rengör sedan genom att föra tråden upp och ner längs tandytan för att skrapa bort placken.

Tänk på att en tandtrådsbygel av kvalitet ofta går att använda flera gånger. Skölj bara av den efter användning så kan du återanvända den så länge som tråden håller.

Hur ofta man bör använda tandtrådsbyglar får du svar på nedan. Men det enkla svaret är ju oftare desto bättre och som ett absolut minimum flera gånger i veckan för att motverka tandköttsinflammation och förebygga tandlossning på längre sikt. Tandläkare rekommenderar daglig rengöring mellan tänderna med antingen tandtråd eller mellanrumsborstar.

Läs mer om hur du flossar här.

Hur använder jag Plackers mellanrumsborstar effektivast?

Tänderna i främre munnen: för varsamt in borsten och vrid den försiktigt mellan tänderna i höjd med tandköttet. Borsta sedan försiktigt fram och tillbaka mellan tänderna för att avlägsna plack och matrester.

Tänderna i bakre munnen: genom att böja lätt på handtaget kommer du åt att rengöra även i de svåråtkomliga mellanrummen vid kindtänderna. Borstarna kan användas både från in- och yttersidan av tänderna.

Vid användning av mellanrumsborstar är det viktigt att välja rätt storlek, rådgör gärna med din tandläkare eller tandhygienist så hjälper de dig. Det är inte ovanligt att det kan behövas olika storlekar, för olika delar av munnen.

Principen för val av storlek är att ju större borste desto bättre rengöring, men se upp – borsten får inte vara för stor då det kan skada tänderna och tandköttet.

Hur ofta bör man använda mellanrumstandborstar? Svaret är ungefär samma som med tandtråd, dvs helst dagligen. Mellanrumsborstar används många gånger när man har olika specialbehov, som när man har bryggor, broar, tandställning, proteser mm. I dessa fall kan det vara helt avgörande att man rengör minst dagligen med mellanrumsborstar och detta brukar tandläkaren eller tandhygienisten upplysa om.

Hur använder jag Plackers tandstickor effektivast?

Plackers tandstickor är utformade för effektiv rengöring genom sina rengöringsytor av gummi samt en triangulär spets med samma form som tandmellanrummen.

Gör så här. För in stickan mellan tänderna och rengör med en ut- och ingående rörelse. Komplettera rengöringen med att massera och stimulera tandköttet med hjälp av spetsen. Detta, tillsammans med rengöringen, gör tandköttet friskare och motverkar tandköttsinflammation.

Använd gärna tandstickor efter måltider för att avlägsna matrester. Tänk på att rengöra försiktigt och forcera aldrig in stickan i trånga mellanrum.

Tandstickor, särskilt Gentle Picks, är sköna och enkla att använda i jämförelse med tandtråd och mellanrumsborstar. Men tänk på att rengöringseffekten inte är lika god. Det är därför tandstickor är ett komplement till tandtråd och mellanrumsborstar och inte ett substitut.

Hur använder jag Plackers bettskenor?

Plackers Grind No More bettskena är klar att använda, (utan kokning) antingen i över- eller underkäken – vilket som känns bäst. Skölj bettskenan mellan användningarna och byt ut den vid tecken på slitage, ofta efter ca tre nätter. Mer instruktioner medföljer i förpackningen.

Problem med käksmärtor, tandgnissling och tandpressning kan ofta vara temporära och sammanfaller med stressiga perioder. Därför är det bra att ha lättanvända och smidiga hjälpmedel till hands som inte kräver att de utformas av en tandläkare.

Hur når jag bäst de bakre tänderna med tandtrådsbygeln?

För de bakre tänderna (molarerna) får du ett bättre och stadigare grepp om du böjer bygelns handtag på hälften, när så är möjligt. Du når längre in i munnen och skaftet skaver inte mot tunga eller svalg. Plackers Grip är speciellt designad för lättare åtkomlighet bland de bakre tänderna.

Det finns flera knep för att öka åtkomligheten bland de bakre tänderna.

  • Böj bygeln på mitten (kräver lite kraft) så får du en vinkel som underlättar åtkomsten.
  • För in bygeln mellan tänderna genom att placera bygeln och sedan bita försiktigt med käken. På så vis glider den lätt genom tänderna utan att du behöver använda en sågande rörelse, som kan vara svårt när det gäller de bakre tänderna.
  • Använd Plackers Grip för de bakre tänderna. Denna produkt är speciellt utvecklad för att underlätta åtkomligheten där.

Ett vanligt problem med tandtråd är att den snabbt slits och börjar fransa sig. På vilket sätt skiljer sig Plackers tandtrådsbyglar så att de håller bättre och längre?

Plackers tandtrådsbyglar har en patenterad Tuffloss-tråd (läs mer om vår tandtråd här) som är särskilt utvecklad för att vara så stark som möjligt. Materialet har en optimal kombination av att vara slitstark, glider lätt mellan tänderna och kan skrapa och avlägsna plack från tandytan.

Traditionell tandtråd och många andra tandtrådsbyglar är ofta gjord av nylon, som ger en i jämförelse ganska obehaglig rengöringskänsla. Man märker detta bland annat genom att tråden hoppar och snäpper till när den passerar tändernas kontaktpunkter. Sådan tråd fransar och går sönder ganska snabbt, vilket syns direkt på tråden efter några tänders rengöring. Den teknik som ofta används med traditionell tandtråd och den längd på tråden som används gör att det ändå går ganska bra med en nylontråd, men denna teknik är svårare att behärska och är för de flesta inte lika enkel som med tandtrådsbyglar.

Om du skulle märka att en Plackers tandtrådsbygel trots allt skulle fransa sig så är det något som inte stämmer. Det är mest troligt frågan om ett tillverkningsfel – det är sällsynt men kan hända. Då är vi väldigt tacksamma om vi får reda på det så att vi kan gå till botten med det och kompensera dig. En annan orsak kan vara om någon av dina tänder har vassa ytor kring mellanrummen som skär av fibrerna i tråden. Detta kan också vara bra att uppmärksamma då det kan vara tecken på begynnande karies eller att en lagning är på väg att gå sönder.

Plackers är den bästa tandtråd jag någonsin använt. Finns den även att köpa på rulle?

Tufflosstråden går inte att köpa på rulle. Tråden är ganska glatt och i förhållande till traditionell tandtråd väldigt tunn. Detta gör den svår att hålla i med bara fingrarna.

Vad gör jag om Plackers tandtråd skulle fastna mellan tänderna?

Tänder som är hela och fria från hål och med eventuella lagningar i gott skick har släta ytor som inte gör att tråden kan fastna. Tänderna har oftast en kontaktpunkt där de möter granntanden och Plackers tandtråd är så tunn att det aldrig är något problem för den att passera där.

Men om tråden fastnar så har du något slags problem som du bör uppmärksamma. Det kan vara ett överhäng från någon fyllning eller krona  och din tandläkare bör jämna till den för att undvika problem med karies där.

Gör så här. Lirka tråden mjukt fram och tillbaka till dess att den lossnar. Undvik att rycka ut tråden med kraft då det kan orsaka en större skada på eventuella lagningar. Om tråden inte vill släppa så använd gärna en sax för att klippa av den.

Tänk på att det är viktigt är att inte ge upp i fortsättningen. Ta gärna en ny tandtrådsbygel och använd på samma ställe. Om även den fastnar så bör du ta kontakt med din tandläkare eller tandhygienist och få problemet åtgärdat snarast för att undvika hål i tänderna eller andra följdproblem.

Hur ofta bör jag rengöra med Plackers tandtråd?

Hur ofta tandtråd bör användas avgörs av flera faktorer, men i regel så är det ju oftare desto bättre och gärna upp till två gånger per dag.

Nyttan med att rengöra mellan tänderna kan delas upp i tre delar:

  1. Rent mellan tänderna (och längs tandköttskanten) förhindrar uppkomst av tandköttsinflammation. Denna känns och märks oftast inte förrän man börjar rengöra mellan tänderna och visar sig då så att tandköttet börjar blöda. Tandköttsinflammation är som ett sår i munnen som utvecklar fler och fler sorters farliga bakterier som sprids i kroppen genom blodcirkulationen och bidrar till att orsaka en rad olika och allvarliga sjukdomar, däribland tandlossning.
  2. En fräsch mun. Visst känns det fräscht att ta bort matrester mellan tänderna? Plack och matrester mellan tänderna leder dessutom inte sällan till dålig andedräkt.
  3. Att avlägsna matrester och partiklar som fastnat mellan tänderna. Har du ätit popcorn så kan behovet av en Plackers bli nästan akut. Spänningen i tänderna som uppstår när popcornskalet fastnat i tandmellanrummet är ofta ganska påtaglig och kan leda till smärta om man inte avlägsnar detta inom kort. För detta syfte kan man inte använda Plackers för ofta – låt inte matrester ligga kvar mellan tänderna utan ta bort dem direkt.

Många söker dock svaret på hur ofta tandtråd bör användas, eller snarare hur sällan man kan använda tandtråd men ändå få en ok munhälsa. Det finns individuella variationer i benägenheten att få karies, att matrester fastnar mellan tänderna och risken för tandlossning. Men innan du sänker din ambitionsnivå, tänk på att de allvarligaste följderna av att inte flossa inte märks – förrän det är för sent.

Det är ett vanligt misstag att utvärdera sin munvårdsrutin efter ifall man får nya hål och/eller beröm från tandläkaren. Att undvika hål i tänderna är att fokusera på endast halva munhälsan, glöm inte tandköttet och allvarliga sjukdomar som du kan drabbas av senare i livet, däribland Alzheimers, cancer, tandlossning, och många fler!

Men den allmänna rekommendationen som tandläkare och tandhygienister ger är att dagligen rengöra mellan tänderna med antingen tandtråd eller mellanrumsborstar.

Eftersom Plackers är så enkla att bära med sig i fickan eller väskan går det bra att rengöra var som helst – när som helst. Du måste alltså inte förlänga din morgon- och kvällsrutin med en minut, utan passa på att flossa när det passar dig bäst.

Hur länge kan jag använda Plackers produkter?

Plackers tandtrådsbyglar och mellanrumsborstar kan användas så länge de känns fräscha och inte blivit alltför slitna, så det är bara att skölja av dem precis som en tandborste. Detta ger en lägre kostnad för användaren men också en miljövinst, då Plackers inte är engångsprodukter.

Var kan jag köpa Plackers annanstans än hos min tandläkare?

För privatpersoner finns Plackers att köpa i alla välsorterade dagligvaruhandelbutiker och samtliga i landet auktoriserade Apotek. För mer information, läs mer om våra återförsäljare.

Tråden på min Plackers tandtrådsbygel är inte helt spänd. Ska det vara så?

Att tråden inte är helt spänd är inget problem utan det gör snarare att tråden rengör bättre. När tråden inte är helt spänd omsluter den tanden och rengör därmed en större yta.

Innan tandtrådsbyglar och Plackers fanns så rekommenderade tandläkarna att man håller tandtråden så att den formar sig runt tanden när man rengör. På så vis når man en större del av tandytan. Detta är främsta skälet till att det fortfarande finns enstaka tandläkare som rekommenderar traditionell tandtråd. Men eftersom Plackers-tråden rengör alla ytor som inte tandborsten når så finns inga nackdelar jämfört med sådan tandtråd.

Om tråden inte ska vara helt spänd, varför finns det byglar av andra varumärken som har en funktion så att tråden kan spännas?

Gemensamt för dessa produkter är att deras tråd är av typen PTFE som är en platt remsa i stället för en rund tråd bestående av fibrer. En PTFE-tråd är svår att få in mellan tänderna om den inte är spänd. Det är därför dessa produkter kommer med en trådspännarfunktion.

Hur många gånger ska man ”dra” Plackers längs med tanden?

Det beror på hur ofta tandtråden används. Tandläkare rekommenderar daglig användning och då räcker det med 1-3 gånger upp och ner längs varje tandsida. Om du använder Plackers mer sällan så blir det ett bättre resultat genom att föra tråden fler gånger upp och ner. Ett tips är att lyssna på ljudet när du använder Plackers. När tandytan blivit ren och man fått bort den biofilm som uppstått så hör ofta ett särskilt skrapljud.

Med tandstickan kan man komplettera tandtrådsrengöringen, t ex i tuggytorna, och även stimulera tandköttet.

Varför finns inte Plackers Grip med dubbeltråd?

Vi håller med om att en sådan produkt skulle vara intressant. Dock är det begränsat med plats på marknaden och vi har inte möjligheten att erbjuda alla kombinationer av form, färg och funktion. Vi har även indikationer på att en sådan produkt skulle vara svåranvänd på grund av formen och att en av trådarna då tenderar att fastna mot tandens tuggyta.

Innehåll & Miljö

Vilket material är Plackers tandtrådsbyglar tillverkade av?

Skaftet är av plasttypen polypropen (PP) och tråden är av polyeten (PE/UHMWPE). Alla våra tandtrådsbyglar består av samma material.

Plackers har pågående utveckling för att på olika sätt minska produkternas miljö och klimatpåverkan. Som ett led i detta kommer också nya material inom kort att användas.

En viktig prioritering för oss är att funktionen inte får försämras. En bygel med blandmaterial (t ex med bioplast) har ofta sämre hållbarhet och blir därmed en engångsprodukt som kan ha betydligt sämre miljöpåverkan än våra tandtrådsbyglar som ofta kan användas flera gånger innan de behöver bytas ut.

Vi skriver mer om miljöpåverkan här.

Vilket material är Plackers Dental Brush tillverkade av?

Handtaget är av lågdensitetspolyeten, LDPE, med en borste av rostfritt stål som är plastöverdragen för att skydda tänderna och tandköttet från skador.  Borstens strån är av nylon.

Vilket material är Gentle Picks tillverkade av?

Gentle Picks handtag består av en kärna för stabilitet av polypropen (PP) och rengöringsytor och strån av termoplastiskt gummi (TPE).

Vilket material är Grind No More tillverkade av?

Grind No More är gjorda av en sampolymer av eten och metylakrylat som är hygieniskt och utmärkt för att absorbera de stora krafterna från tänderna vid bruxism.

Vad består tandtråden på byglarna av?

Högdensitetspolyeten som är hårt tvinnad. Den innehåller varken vax eller fluor och inga tillsatser eller perfluorerande ämnen som PFAS, PTFE, PFOA, PFC eller BPA.

Twin, Grip, Tri-Line och Micromint är doppade i en mintlösning som endast är en smaksättare och består av syntetiskt framställd mint.

Vi ger mer information om tandtråden och dess egenskaper i produktbeskrivningen för Plackers Original.

Finns det skadliga ämnen i Plackers produkter?

Nej, våra produkter är fria från bisfenoler, PFAS och skadliga tillsatser och restprodukter.

Innehåller Plackers produkter Rosin eller kolofonium?

Nej.

Innehåller Plackers produkter latex?

Nej, de är helt latexfria. Vid tillverkningen används inte heller latexhandskar eller produkter, men är du allergisk råder vi dig ändå att vara försiktig och uppmärksam efter reaktioner. Många gummiprodukter kan innehålla latex, som tejp, hjul, skosulor, gummihandtag, vilka kan återfinnas i fabriker.

Innehåller Plackers produkter bisfenoler?

Nej, plasten är helt fri från Bisfenol A och andra bisfenoler.

Innehåller Plackers produkter teflon?

Nej.

Använder ni bivax?

Nej, alla våra produkter är vaxfria.

Finns Plackers produkter även med fluor?

Nej, men det är förstås en tilltalande idé att tillföra fluor mellan tänderna. Mängden fluor som får plats på tråden är dock för liten för att ha betydelse och genom tandtrådsrengöringen har fluoren i tandkrämen en god verkan även mellan tänderna. Se bara till att använda Plackers före tandborstningen.

Fluor är bra för tänderna, varför har Plackers produkter inte det?

Fluor i tandkräm har god förmåga att verka in mellan tänderna, särskilt om utrymmet är fritt från plack. Då Plackers produkter avlägsnar plack så resulterar det i att fluoret verkar effektivare mellan tänderna, en effekt som är mycket större än vad fluor på tråden kan uppnå. Fluor är samtidigt kontroversiellt och vissa vill välja bort ämnet, genom att vi inte tillsätter fluor på produkterna kan var och en själv välja genom valet av tandkräm.

Innehåller Plackers produkter några animaliska ingredienser?

Nej, alla våra produkter är helt vegetariska. Självklart har inga djurtester genomförts i framtagningen av produkterna.

Är Plackers produkter veganska?

Själva produkterna är helt veganska och uppfyller de flesta kriterier för veganska produkter. Vi har inte med 100% säkerställt att alla underleverantörer i produktionen i alla led är helt fria från animaliska oljor för t ex smörjning av sina maskiner, varpå vi inte marknadsför våra produkter som helt veganska.

Vad består Plackers påse av?

Det är en PET/PE-påse, beroende på produkt. Plackers har pågående utveckling för att minimera mängden plast i förpackningarna och prioriterar PE-plaster framför andra plasttyper och inför mer och mer organiska material som t ex kartong i förpackningarna.

Förpackningarna kan i de flesta fall återvinnas och sorteras som plast, eller i förekommande fall som kartong.

Finns Plackers med tjockare tråd?

Nej, Plackers finns inte med tjockare tråd. Hela idén med tandtråd är att den i motsats till platta och vaxade trådar skall skrapa bort belägg från dina tänder. Först när du hör ett gnisslande ljud vid användningen av Plackers tandtrådar vet du att tanden är fri från bakteriebelägg.

Hur arbetar Plackers med hållbarhet och miljöfrågor?

Vi tillämpar ett helhetsperspektiv på hållbarhet där alla aspekter vägs in, med delområden som inkluderar hälsa, miljö, kvalitet och socialt ansvarstagande. Detta arbete utförs systematiskt och följs även upp internt.

Plackers har nyligen uppdaterat designen på de mest säljande tandtrådsbyglarna och därmed reducerat mängden plast med ca 20 procent. Målsättningen är att all plast i Plackers produkter och förpackningar ska komma från förnyelsebara källor samt när så är lämpligt även ska kunna brytas ner på kort tid ifall de hamnar i naturen. Vi strävar även efter miljöeffektiva transporter i alla led.

Påverkan på miljön finns i all produktion av produkter och vad som är miljövänligt är relativt. Plackers produkter håller hög kvalitet och kan normalt återanvändas flera gånger, vilket totalt ger mindre påverkan på miljön än många alternativa produkter.

Hur ska Plackers produkter och förpackningar källsorteras?

Plackers förpackningar som är av plast bör källsorteras som plast. Förpackningar som kombinerar plast och kartong bör separeras och källsorteras som plast respektive pappersförpackningar.

Förbrukade produkter slänger du i brännbart. FTI och Sveriges återvinningssystemfokuserar på återvinning av förpackningar vilket innebär att produkter som källsorterats som plast ändå går till förbränning.

Hälsa

Kan jag bli sjuk av dålig munhälsa?

Ja. Dålig munhälsa kan leda till tandlossning, vilket i sin tur kan leda till bland annat cancer, hjärtkärlsjukdomar, Alzheimers och diabetes.

Läs mer här.

Hur vet jag om jag har dålig munhälsa?

Dålig andedräkt, tandkött som lätt börjar blöda och lösa tänder är alla varningssignaler på dålig munhälsa.

Läs mer här.

Vad är tandlossning?

Tandlossning är en folksjukdom som orsakas av en inflammation i tandköttet. Ett annat namn för tandlossning är parodontit.

Läs mer om tandlossning i vår guide här.

Vad är parodontit?

Vad är parodontit?

Parodontit är ett annat namn på tandlossning.

Läs mer om tandlossning.

Hur vanligt är tandlossning?

Nästan varannan vuxen drabbas av tandlossning. Det är en av våra vanligaste folksjukdomar och orsakas av en inflammation i tandköttet.

Läs mer om tandlossning.

Hur vet jag om jag har tandlossning?

I början skiljer sig symptomen på tandlossning inte så mycket från tandköttsinflammation. Ett symptom kan vara att tandköttet lätt börjar blöda. I takt med att sjukdomen fortskrider så skapas en ficka mellan tand och tandkött och tänderna kan kännas lösa eller flyttar på sig. Om du misstänker att du har tandlossning bör du uppsöka tandläkare omgående.

Läs mer om tandlossning.

Hur undviker jag tandlossning?

Håll koll på tandköttet, borsta noggrant och rengör mellan tänderna varje dag. Då minskar du risken för tandlossning.

Läs mer här.

Jag har ont i tandköttet, vad beror det på?

Smärta i tandköttet och ömt tandkött kan ofta bero på tandköttsinflammation. Symptom för ett infekterat tandkött är rodnad, svullnad, tandköttet blöder lätt och ökad känslighet, ömhet eller ilningar i tänderna. Tandköttsinflammation kan leda till tandlossning, en allvarlig sjukdom.

Det blöder i tandköttet när jag använder tandtråd eller borstar tänderna, ska jag vara orolig?

Det kan bero på att du har tandköttsinflammation, vilket kan leda till tandlossning och allvarligare sjukdomar som hjärtkärlsjukdomar och diabetes. Med goda munvårdsrutiner som att borsta tänderna och använda tandtråd både ofta och regelbundet kan du förebygga allvarliga sjukdomar. Har du stora besvär bör du besöka tandläkare.

Vad är karies?

Karies, hål i tänderna, är skadliga bakterier i munnen som luckrar upp tandytans emalj. Karies undviks bäst genom goda rutiner för munhälsa – genom att två gånger per dag borsta tänderna med fluortandkräm och en minut per dag använda tandtråd samt undvika småätande mellan målen.

Har du fortfarande frågor?

Kontakta oss så hjälper vi dig.