Mellanrumsborste eller tandtråd | Plackers

Effektiv rengöring av alla tandmellanrum, även svåråtkomliga områden.

Mellanrumsborstar

Plackers mellanrumsborstar används för att avlägsna plack och matrester mellan tänderna, framför allt i den dagliga munvårdsrutinen, vilket motverkar tandköttsinflammation och förebygger tandlossning. Tandläkare brukar rekommendera användning av mellanrumsborste vid implantat, broar, tandställning eller vid tandmellanrum som annars är svåra att rengöra med tandtråd t ex på grund av mycket lagningar.

När man använder mellanrumstandborstar är det viktigt att välja rätt storlek. Rådgör gärna med din tandläkare eller tandhygienist för hjälp att välja storlek. Mellanrumsborsten ska vara så stor som möjligt för att stråna ska får kraft att borsta bort placken mellan tänderna. Detta brukar kännas som ett lätt motstånd när man använder borsten. Men den får samtidigt inte vara för stor och man ska aldrig forcera in borsten mellan tänderna. Därför kan det behövas t ex tre olika storlekar för rengöring av hela munnen.

  • Plackers Dental Brush har ett flexibelt och smidigt handtag som ger bra grepp och som kan böjas en aning. ​
  • Ger en effektiv rengöring av alla tandmellanrum, även svåråtkomliga områden. ​
  • Finns i storlekarna XS (0,4 mm) upp till XL (0,8 mm).
  • Storlekar och färger följer internationell standard.
  • Vuxen handledning rekommenderas under 10 år.
  • Finns bara på apotek​.

Mellanrumsborste eller tandtråd?

Mellanrumsborstar

Mellanrumsborste eller tandtråd?

I regel är det för varje person antingen mellanrumsborstar eller tandtråd som passar bäst för rengöring mellan tänderna. Har man friska tänder och trångt mellan dem så är tandtrådsbyglar det bästa hjälpmedlet att använda. Det kan i dessa fall vara så att mellanrumsborstar, eller tandstickor, inte får plats mellan tänderna. Samtidigt så har rengöring med tandtråd den fördelen att tråden tar bort plack vid tändernas kontaktpunkt, där karies kan bildas, och nere i tandköttsfickan där det är viktigt att rengöra för att motverka tandköttsinflammation.

För många personer, särskilt högre upp i åldrarna, så blir tandtråd allt svårare att använda och det är vanligare med större mellanrum mellan tänderna. Då är det ofta rekommenderat att byta tandtråden till mellanrumsborste. Mellanrumsborstens strån kommer även åt och rengör i tändernas ojämnheter i mellanrummen och ger ofta en mycket god rengöringseffekt på tandytan. Även om tandtråd och mellanrumsborstar rengör på olika sätt och bästa rengöringen uppnås genom att kombinera tandtråd och mellanrumsborstar, så räcker det långt med rengöring med endera hjälpmedlet.

Vid särskilda behov så kan mellanrumsborstar helt nödvändiga för att undvika större problem med munhälsan. I dessa fall har man normalt regelbunden och frekvent kontakt med tandvården som då tydligt informerar om hur man bör rengöra och med vilka storlekar på mellanrumsborstarna.

Så här gör du

Tänderna i främre munnen – För varsamt in borsten och vrid den försiktigt mellan tänderna i höjd med tandköttet. Borsta sedan försiktigt fram och tillbaka mellan tänderna för att avlägsna plack och matrester.

Tänderna i bakre munnen – Genom att böja lätt på handtaget kommer du åt att rengöra även i de svåråtkomliga mellanrummen vid kindtänderna. Borstarna kan användas både från in- och yttersidan av tänderna.

Skölj av borsten efter användning så håller den sig fräsch längre. Undvik att böja metallen i själva borsten eftersom detta kan förkorta livslängden. Rådgör med din tandläkare eller tandhygienist för val av rätt storlek.

Köp Plackers Mellanrumsborstar

Plackers dental brush säljs endast på apotek.