Detta är tandlossning | Plackers

Detta är tandlossning

Det här är tandlossning

Nästan varannan vuxen drabbas av tandlossning, i någon form. Den orsakas av inflammation i tandköttet och är en av våra vanligaste folksjukdomar.

Tandlossning, så kallad parodontit, orsakas framför allt av plack och de bakterier som finns runt tänderna. Om du inte rengör utrymmet mellan tänderna ordentligt kan tandköttet bli inflammerat, så kallad gingivit. Med tiden skapas en djup ficka mellan tand och tandkött. Om bakteriebeläggningarna inte tas bort fördjupas tandköttsfickan ytterligare och bakterierna angriper tandfästet, vilket kan leda till att en eller flera tänder lossnar. Detta kan ta lång tid, ofta mellan tio och tjugo år, och är tämligen smärtfritt vilket gör att du inte upptäcker problemet förrän det kan vara för sent.

Läs mer om hur du förebygger tandlossning.

Symptom för tandlossning

I början skiljer sig symptomen på tandlossning inte så mycket från tandköttsinflammation. Men när nedbrytningen fortskrider uppstår tydligare tecken, som att tänderna känns lösa eller flyttar på sig. Hur snabbt tandlossningen utvecklas är individuellt. Om du röker är risken att få tandlossning mycket högre än om du inte gör det. Rökning gör både att sjukdomen utvecklas snabbare och läker sämre, eftersom rökning försämrar immunförsvaret. Även stress och sjukdomar som påverkar immunförsvaret, till exempel diabetes, ökar risken för att få tandlossning.

 

Källor: Folktandvården, Vårdguiden

 

Därför är det viktigt att veta om tandlossning och dess effekter.