Julgodis och tänder – kan ge tråkiga överraskningar | Plackers

Julgodis och tänder – kan ge tråkiga överraskningar

Julgodis och tänder

Årets sista månad brukar fyllas av julbord, mingel och andra tillställningar där det bjuds på god mat och julgodis. Under december tvingas fler personer söka akuttider hos tandvården då många skadar sina tänder på hårt julgodis. Dessutom utsätts fler tänder för kariesangrepp av den söta maten, så se till att ta hand om tänderna och slipp ge tandläkaren extraknäck i jul.

Knäcken kan ta knäck på tänderna

Under december tycker vi om att frossa i allt julgodis som knäck, polkagrisar och kolor men kom ihåg att de lätt kan skada tänderna. Julgodiset är både hårt och segt vilket kan innebära att man tappar tålamodet, biter till och skadar tänderna. Om du har fyllningar i tänderna är risken högre att man råkar bita sönder tänderna, framförallt om man har amalgamfyllningar. Så för att förhindra att tänderna går sönder se till att plocka ut knäcken ur kylen ett tag innan den serveras, använd nötknäppare istället för dina tänder och undvik framförallt att tugga på godiset.

Se upp för den sötade maten

Julen är också fylld av söt mat och dryck vilket bidrar till att dina tänder utsätts för större halter av socker vilket ökar risken för karies. Titta gärna sockerinnehållet på julmusten, glöggen och maten och försök att minska dina intag av de söta livsmedlen till specifika tillfällen.

Kom ihåg dina munvårdsrutiner

Julen ska vara härlig och självklart ska du njuta av tiden, men med allt socker och godis är det extra viktigt att hålla munvårdsrutinerna. Kom ihåg att borsta tänderna två gånger om dagen i två minuter med fluortandkräm. Drick vatten när du är törstig och komplettera med tandtråd, tandsticka eller mellanrumsborste för att avlägsna plack och matrester som sitter fast mellan tänderna. Det minskar risken att drabbas av karies och tandköttsinflammation, vilket i sin tur kan leda till värre sjukdomar.

Julgodis och tänder – käcka rim för julklapparna
  • Massa knäck kan få tänderna att bli putsväck.
  • Mer än en pepparkaka kan få hela käken att skaka.

Läs även 

Läsk och juice dåligt för tänderna – unga i riskzonen 

Barnens munhälsa i Sverige – en hundraårig resa