Läsk och juice dåligt för tänderna – unga i riskzonen | Plackers

Läsk och juice dåligt för tänderna – unga i riskzonen

Läsk och juice dåligt för tänderna

En forskningsrapport visar att var tredje ungdom mellan 15–17 år har frätskador på tänderna, och verkar drabbas i högre utsträckning än andra åldersgrupper. En av de största bovarna för erosionsskadorna var sur dryck som läsk, juice och sportdryck.

Karies och tandlossning är två termer som vanligtvis hörs när munhälsa diskuteras, men ett begrepp som inte nämns i samma utsträckning är frätskador på tänderna, det menar Hans Göransson, Sveriges Tandläkarförbunds före detta ordförande. Under två års tid undersökte Eastmaninstitutet 1000 ungdomar i Stockholms län för att se hur levnadsvanor påverkar erosion på tänderna. Frätskador orsakas av sura ämnen som angriper tänderna vilket innebär att emaljen slits ner. De första symptomen är att tanden blir mörkare och matt, tandens form kan ändras och dessutom kan man uppleva ilningar och smärta. Om det inte upptäcks i tid kan erosionen fortsätta djupare in i tanden, ända in till tandbenet och pulpan.

Ungdomarna undersöktes delvis på tandvårdskliniker men även genom en enkätundersökning som berörde kostvanor och upplevda symptom. Resultatet visade att 30 procent hade erosionsskador på tänderna, pojkar var dessutom mer drabbade än flickor. Ungdomarnas socioekonomiska status hade ingen inverkan men däremot hade 17-åringarna mer frätskador än 15-åringarna.

– Vid 15-årsåldern börjar man gå och köpa sin egen läsk på kiosken och etablera egna vanor. Vid 17 års ålder har vanorna permanentats mer, säger Maria Skalsky Jarkander till Svenska Dagbladet.

Hälsosamma vanor kan orsaka frätskador

Konsumtionen av stora mängder sur dryck i form av läsk, juice och sportdryck visade sig vara den största boven till frätskadorna. Då socker inte orsakar erosionsskador spelar det ingen roll om läskedrycken innehåller naturligt socker eller sötningsmedel, då det tillsätts syror i båda typer av läskedrycker för att förbättra smaken. De ungdomar som har en hälsosam livsstil och dricker juice, smoothies samt äter mycket frukt riskerar också att få problem med erosionsskador, då dessa produkter innehåller citronsyra som är skadligt för tänderna.

– Det är viktigt att nå ut till allmänheten och göra folk mer medvetna och kunskapen måste öka även bland tandvårdspersonal för att kunna fånga upp patienter i god tid, säger forskare Maria Skalsky Jarkander.

Såhär undviker du frätskador.
  • Använd sugrör när du dricker sura drycker.
  • Undvik småätandet och låt tänderna vila mellan måltiderna.
  • Vänta med att borsta tänderna en timma efter du druckit något surt.

Källor: SVT, 1177, Doktorn.com

Läs även 

Barnens munhälsa i Sverige – en hundraårig resa 

Nej. tandborste räcker inte! Så här ska du använda tandtråd på rätt sätt