Muntorrhet ger ökad risk för karies | Plackers

Muntorrhet ger ökad risk för karies

Just a touch of moisture is all she needs

Saliven gör det lättare att tugga och svälja, dessutom skyddar ämnena i saliven tänderna. Vid muntorrhet ökar risken för bland annat bakteriebeläggningar, plack och karies. Om du har muntorrhet är det viktigt med bra rutiner för god tandhälsa.

Muntorrhet beror på för låg salivproduktion eller att sammansättningen av saliven förändrats. Det kan bero på en rad orsaker. Stress, rökning, ätstörningar eller intag av mediciner är några, vanligaste skälet är åldersrelaterad. Generellt sett avtar salivsekretionen med stigande ålder och kvinnor producerar mindre saliv än män. Eftersom en av salivens uppgifter är att skydda tänderna kan torrhet i munnen leda till en försämrad munhälsa. Dålig andedräkt, karies, tandlossning och besvär från slemhinnorna med sår och infektioner är några problem som kan uppstå. Brist på saliv kan dessutom göra att smaksinnet förändras. Om du lider av muntorrhet är det viktigt att ta reda på varför. Sedan gäller det att se över tandvårdsrutinerna för att säkerställa så god munhälsa som möjligt.

Tips vid muntorrhet:

  • Stimulera salivproduktionen på naturlig väg genom att tugga maten noga och länge. Välj mat med bra tuggmotstånd, det sätter fart på salivproduktionen.
  • Undvik småätande mellan måltiderna, försök att ha regelbundna kostvanor.
  • Undvik sötade drycker, välj vatten.
  • Använd tandtrådsbyglar. Mellanrumsrengöring är viktigt för att undvika plack och karies.
  • Använd alltid fluortandkräm vid tandborstning för att förebygga hål i tänderna. Du kan också skölja med en mild fluorskölj som komplement.

Läs även 

Hur undviker jag att få hål i tänderna? 

Nej, tandtrådsborste räcker inte! – Så här använder du tandtråden rätt