Nej, tandborste räcker inte! – Så här ska du använda tandtråd på rätt sätt

shutterstock_1254341719

Bakterier gillar att gömma sig mellan tänderna. Bakteriebelägget (plack) kan lätt blir hårt och fastna på tandytan där den bildar en biofilm som skapar motståndskraft mot salivens positiva påverkan. Att borsta tänderna noga är självklart viktigt men det räcker inte för att hålla rent i hela munnen, utrymmet mellan tänderna måste rengöras på annat sätt. 

Om tänderna sitter tätt är tandtråd eller tandtrådsbyglar de bästa verktygen. Att flossa med rätt teknik gör då rent mellan tänderna samtidigt som tandköttet inte skadas.  

Tips vid användning 

Tandtråden ska försiktigt passera kontaktytan med en lätt sågande rörelse. Tråden ska sedan tryckas mot tanden med en vertikal rörelse för att skrapa bort plack, en tandyta i taget.  

Det är viktigt att tandtråden inte bara förs upp och ner mellan tänderna. Tandtrådsbygeln ska tryckas mot respektive tand för att tråden ska forma sig runt tanden för att därmed skrapa och rengöra en så stor yta av tanden som möjligt.  

Det bästa är att använda tandtråd innan du borstar tänderna så kan de bakterier som lossnat sköljas bort samtidigt som fluoren i tandkrämen kan lägga sig mellan tänderna och förebygga karies.  

Om mellanrummet mellan tänderna är lite större kan tandstickor eller mellanrumsborstar göra jobbet.  

På Apotekets hemsida finns en film som tydligt visar hur du använder tandtrådsbyglar. 

Läs även 

Så flossar du tänderna – använd tandtråd med rätt teknik 

Hur undviker jag att få hål i tänderna?