Ny studie: Dålig munhälsa kopplas till Alzheimers sjukdom

En god munhygien kan minska risken att få alzheimer. En ny studie visar nämligen att bakterier i tandköttet har ett nära samband med demenssjukdomen.  

– Det viktigaste är att sköta tänderna. Bdande tandkött är inget bra tecken, säger Torbjörn Bengtsson, professor på Örebro universitet, till Aftonbladet.  

Inflammation i tandköttet orsakas av bakterier i munnen. Nästan varannan svensk i högre ålder har någon form av tandköttsinflammation. Det i sin tur kan leda till tandlossning. Både tandköttsinflammation och tandlossning är vanliga sjukdomar som enkelt kan förebyggas med god munhygien. 

Att tandköttsinflammation har en negativ effekt på det allmänna hälsotillståndet, och kan ge upphov till bland annat hjärt-kärlsjukdom och diabetes, har varit känt sedan tidigare. Men en ny studie visar att dålig munhälsa även kan ha ett samband med demenssjukdomen alzheimer.  

Forskare har upptäckt att en av bakterierna som är särskilt kopplad till tandlossning också finns i hjärnan hos människor med Alzheimers sjukdomMan misstänker att bakterierna tar sig in via det blödande tandköttet för att sedan förflytta sig vidare upp i hjärnan. I andra studier har forskare sett att bakterien förvärrar symptomen hos möss med Alzheimers sjukdom.  

Att få bort bakteriebeläggningar på och mellan tändernabåde med tandborste och tandtrådsbygel, är alltså viktigt i förebyggande syfte. Vid begynnande tandköttsinflammation, som du märker genom att det blöder när du borstar tänderna, ska du vara extra noggrann med rengöring vid tandköttskanten. Om blödningen inte avtar efter två veckor så bör du uppsöka tid hos tandläkare för undersökning. 

Källa: AftonbladetNewScientist 

Läs även 

Så leder dålig munhälsa till andra sjukdomar 

Så förebygger du tandlossning