Så flossar du tänderna – använd tandtråd med rätt teknik | Plackers

Så flossar du tänderna – använd tandtråd med rätt teknik

Så flossar du

Din munhälsa hänger på en tråd. Då gäller det att veta hur du ska flossa! Här är guiden som visar hur du flossar och får ut maximal effekt av tandtråden, steg för steg.

Att använda tandtråd är viktigt för att få bort plack och gamla matrester i trånga utrymmen i munnen. Men det gäller att ha rätt teknik för att få så bra resultat som möjligt. Ett misstag många gör är att bara föra tandtråden upp och ner mellan tänderna, vilket inte rengör området helt och hållet. Dessutom riskerar man att skada tandköttet mellan tänderna (tandköttspapillen) om du använder för hårt tryck.

För en så komplett rengöring som möjligt ska du se till att tändernas sidoytor putsas. Tryck med tandtråden mot respektive tand vid rengöringen, då formar sig tråden runt tanden och du kommer åt en mycket större yta. Dessutom uppstår en starkare skrapeffekt så att dina tänder blir renare.

Denna teknik, och rengöringseffekten, blir ännu bättre genom att använda tandtrådsbyglar. En tandtrådsbygel går dessutom att använda med bara en hand och är enklare och snabbare än vanlig tandtråd.

Gör så här:

  1. Använd ett lätt tryck och ”såga” tandtråden försiktigt nedåt mellan tänderna till 1-2 mm innanför tandköttskanten.
  2. Tryck tandtråden mot tanden och använd samma sågande rörelser uppåt igen tills det tar stopp, och sedan ner igen.
  3. Vinkla tandtråden åt andra hållet för att komma åt alla ytor mellan tänderna.
  4. Använd samma teknik för att göra rent mellan nästa tandpar.
  5. Skölj av tandtråden innan du fortsätter vidare. Rengör mellan alla tänderna och glöm inte baksidan på tänderna som sitter längst inne i munnen.
  6. Tänk på att: akta tandköttet och glöm inte att rengöra nere i tandköttsfickorna.

 

 

Källa: Folktandvården