Så förebygger du tandlossning

half-img-6

Håll koll på tandköttet, borsta noggrant och rengör ordentligt mellan tänderna varje dag. Då minskar du risken för tandlossning.

Tandlossning är en infektionssjukdom, men kan inte botas med antibiotika. Noggrann rengöring är det bästa sättet att förebygga tandlossning. Eftersom bakterier som orsakar tandlossning framförallt uppstår mellan tänderna är det extra viktigt att använda tandtråd, tandtrådsbygel, mellanrumsborste eller tandsticka, förutom att borsta tänderna. Håll också koll på tandköttet. Ett friskt tandkött är fast och ska sluta tätt om varje tand. Om det blöder eller ömmar när du borstar tänderna kan det vara ett symtom på tandköttsinflammation. (Om du röker kan du ha tandköttsinflammation utan att det blöder.)

Inflammationen kan du oftast behandla själv genom att använda tandborste och tandtråd, eller mellanrumsborstar, flitigt. Noggrann munhygien brukar läka inflammationen på omkring en vecka. Om det tar mer än ett par veckor, kontakta din tandhygienist eller tandläkare för rådgivning.

Fem tips för att förebygga tandlossning:
  • Borsta tänderna noggrant både morgon och kväll.
  • Rengör med tandtråd eller mellanrumsborste varje dag.
  • Rök inte.
  • Var extra noggrann med rengöringen om tandköttet ömmar och blöder.
  • Besök tandvården regelbundet.

Källor: Folktandvården, Vårdguiden

Läs även 

Detta är tandlossning 

Viktigt att veta om tandlossning och dess effekter