Så påverkas tänderna av alkohol – tandlossning och frätskador | Plackers
Så påverkas tänderna av alkohol Plackers

Så påverkas tänderna av alkohol – tandlossning och frätskador

De flesta vet att alkohol skadar din hjärna, lever och andra organ. Däremot vet inte alla att alkoholhaltiga drycker är farligt för munhälsan. Men vissa drycker är värre än andra, så här påverkas tänderna av alkohol.

Både mat och dryck påverkar pH-värdet i munnen. När pH-värdet kommer ner till fem eller lägre blir saliven syrlig vilket kan skada emaljen på tänderna. De flesta alkoholhaltiga drycker har ett lågt pH-värde.

Vin: frätande syra och färgämnen

Vin är en av de alkoholhaltiga drycker som innehåller flest sura ämnen som kan skada tänderna. Både rött och vitt vin har hög andel syra som fräter på emaljen.

Rödvin innehåller dessutom starka färgämnen som kan orsaka missfärgningar på tänderna.

Cider: både surt och sött

Cider har ett lågt pH-värde och innehåller ämnen som skapar erosion på tänderna. Dessutom innehåller cider och annan alkoläsk stora mängder socker vilket bidrar till att tänderna utsätts för angrepp som kan orsaka karies.

Drinkar: skadligt för emaljen

Starkare spritsorter innehåller vanligtvis inte samma ämnen som sänker pH-värdet i munnen. Däremot blandas dessa drycker vanligtvis med olika typer av läskedrycker som innehåller sura ämnen vilket innebär att emaljen skadas.

Tänk på att varva de sura drinkarna med vatten och borsta tänderna tidigast en timma efter du druckit något surt.

Öl: ett något bättre alternativ

Öl kan också ha ett pH-värde som sträcker sig under fem. Däremot är öl lindrigare mot tänderna än vin då det innehåller ämnen som inte fräter på emaljen i lika hög grad.

Andra effekter: skador och sjukdomar

Utöver alkoholens påverkan på tänderna löper den som dricker stora mängder risk att drabbas av olyckor och yttre skador.

Munslemhinnan torkas ut när man dricker alkohol vilket kan leda till muntorrhet. Det ökar risken för bakteriebeläggningar, dålig andedräkt, karies och tandlossning.

Alkohol kan också orsaka sömnproblem som kan leda till att man pressar eller gnisslar tänderna. Det kan dock lindras med en bettskena.

 

Källor:

https://www.brilliantsmile.se/smile-bloggen/vilka-drycker-frater-mest-pa-dina-tander

https://www.xn--tandlkaresolna-9hb.nu/ar-ol-och-vin-daligt-for-tanderna-2

https://www.xn--tandlkarebromma-4kb.nu/tander-och-alkohol

https://www.vinjournalen.se/vin-fakta/vin-och-dina-tander/