Så tar du bort placken på tänderna

Plack mellan tänderna

Plack är en bakteriebeläggning på tänderna som, om det inte tas bort, kan leda till tandlossning (parodontit). Som tur är går det enkelt att både förebygga och behandla problemet med några enkla rutiner. Effektiv mellanrumsrengöring är en av dem. 

Flossa regelbundet

Gör det till en vana att använda tandtråd före tandborstningen för att ta bort plack och matrester. Tandtrådsbygel, eller mellanrumsborste, är ett enkelt och effektivt sätt att avlägsna och motverka bakterier i det trånga utrymmet mellan tänderna som är svåra att komma åt med tandborsten.

Borsta tänderna

Borsta tänderna varje morgon och kväll, minst två minuter per gång. Sveriges Tandläkarförbund ger rådet att använda tandkräm med fluor eftersom det stärker och skyddar tandemaljen mot sura ämnen och bakterier. Välj en mjuk borste som är snäll mot tandköttet och byt tandborste minst var tredje månad. En sliten borste rengör inte lika effektivt som en nyare.

Undvik småätande

Saliven har en skyddande och reparerande effekt, som dels neutraliserar den sura miljön som ätande skapar och dels hjälper tänderna återmineraliseras så att mindre emaljskador repareras.

Småätande eller för många mellanmål gör att saliven inte hinner göra rent, vilket kan leda till karies, alltså hål i tänderna. Karies som sitter mellan tänderna är svårare att upptäcka, därför kan ett litet hål bli ganska stort utan att du märker något. Så undvik småätande och satsa på regelbundna måltider, det behövs i regel minst två timmar mellan målen.

Det här är plack
Plack är en bakteriebeläggning på tänderna.

Var uppmärksam

Ett friskt tandkött är fast och sluter tätt intill varje tand. Om tandköttet blöder och ömmar när du borstar tänderna eller använder tandtråd kan det vara ett tecken på tandköttsinflammation (gingivit).

Ofta går det att effektivt bota tandköttsinflammationen genom daglig rengöring mellan tänderna med tandtråd eller mellanrumsborstar. Det tar vanligen inte mer än några dagar för den att läka. Om problemen kvarstår efter ett par veckor bör du kontakta din tandläkare.

Regelbundna tandläkarbesök

Vissa personer är mer benägna att bilda tandsten och få karies än andra. Hur mycket tandsten man får är individuellt och beror på flera olika faktorer, till exempel ärftlighet och salivens sammansättning. Tandsten attraherar plack och gör det svårare att hålla en god munhygien och försvårar upptäckten av karies. Prata med din tandläkare om hur ofta just du behöver få tänderna kontrollerade för att bevara en god munhälsa.

Tandlossning är också en sjukdom som utvecklas under lång tid, uppemot 10 till 20 år. Därför är det sällan något som en tandläkare påpekar förrän tandköttsfickorna blir större och tandlossningen börjar få konsekvenser. Be din tandläkare titta på tandköttsfickorna och avgöra om det över tid kan leda till tandlossning. Då kan du bättre avgöra om din dagliga munvårdsrutin är tillräcklig.

Källa: Folktandvården.