shutterstock_316367753

Så tar du hand om dina tänder hela livet

Om du sköter dina tänder noga kan du behålla en frisk munhälsa hela livet. Här är några riktlinjer och tips på vad du bör tänka på vid varje ålder, från tonåren och framåt, för att stärka och skydda dina tänder.

 

Tonåren: (13-19 år)

Borsta rätt: Det är viktigt att använda korrekt borstteknik för att få bort bakteriebeläggningarna på tänderna. Håll tandborsten snett och borsta mjukt med små tag i två minuter. Undvik att skölja munnen eller att dricka något direkt efter tandborstningen.

Byt tandborste ofta: En sliten tandborste rengör inte tänderna tillräckligt bra. När stråna börjar spreta på din tandborste är det dags att byta. En vanlig rekommendation är att byta tandborste minst 4 gånger per år.

Börja med tandtråd: Använd tandtrådsbygel helst varje dag men minst 1-2 gånger i veckan för att undvika tandköttsinflammation.

Om du har tandställning: För många innebär tonåren den första tandställningen. Att rengöra tänderna när du har tandställning kan vara lite knepigt och kräver extra omtanke. För att undvika karies bör du använda gummitandstickor som rengör skonsamt och kommer åt nästan överallt. Den unika Plackers Orthopick rengör tandställningen och tandmellanrummen och är en kombinerad specialtandtråd och gummitandsticka. Använd också fluorskölj mellan tandborstningarna för att ytterligare öka skyddet.

Undvik sötade drycker: I tonåren ökar risken att drabbas av både karies och frätskador på tänderna på grund av för mycket läskdrickande. Lightläsk är lika farlig för tänderna som ”vanlig” läsk. Även om lightläsken inte innehåller tillsatt socker som ger karies kan den orsaka erosionsskador. Det innebär att din emalj helt enkelt ”rinner av” tänderna. Tänk också på att de flesta sportdryckerna innehåller socker och ökar risken för kariesskador. Försök att välja osötade drycker i så stor utsträckning som möjligt.

 

20-40 år

Här lägger du grunden till din långsiktiga munhälsa: Ett bra förarbete som håller tandköttet i frisk och fin form gör att du slipper problem med tandlossning senare i livet. På så sätt kan du bevara ungdomliga och friska tänder hela livet. Nu börjar ditt tidigare leverne visa sig på dina tänder. Rökning orsakar missfärgningar samt tandlossning. Snusning missfärgar tänderna och orsakar slemhinneförändringar. Dessutom gör snus så att tandköttet drar sig tillbaka och blottar tandhalsarna, vilket ökar risken för tandlossning. Har du inte slutat att använda tobak är det alltså dags nu!

Håll efter plack: Förutom din regelbundna tandborstning bör du rengöra tänderna med tandtråd och mellanrumsborste varje dag för att undvika plack, som annars kan ge upphov till tandlossning. Om tandköttet blöder när du rengör mellan tänderna beror det oftast på att tandköttet är irriterat för att det inte har gjorts rent på ett tag. Om du fortsätter att göra rent med tandtråd brukar det sluta blöda efter några dagar. Det är bäst att använda tandtråd före tandborstning, då kan de bakterier som rivits loss mellan tänderna borstas bort och fluoren i tandkrämen får ligga kvar mellan tänderna efter borstningen.

Besök din tandhygienist: Hoppa inte över besöken hos din tandhygienist. En koll varje år är viktigt för att ha koll på hur din mun mår.

 

41-60 år

Tandtråd: Fortsätt med din dagliga användning av tandtråd för att undvika plack och matrester mellan tänderna.

Eltandborste: Om du inte redan har investerat i en eltandborste är det kanske dags att göra det nu, för att lättare komma åt alla utrymmen i munnen.

 

61-80 år

Extra viktigt med noggrann tandvård: Med stigande ålder blir slemhinnorna tunnare och salivfunktionen minskar. Det innebär att du lättare får infektioner i tandköttet, slemhinnan i munnen och att risken för karies i tänderna ökar. Nu har många dessutom fått kronor, broar och implantat vilket innebär att det är extra viktigt att göra rent i skarvarna mellan kronorna och tandköttet, där det lätt samlas bakterier.

 

81 år och uppåt

Förr var det vanligt att man inte hade många egna tänder kvar i den här åldern på grund av karies eller tandlossning. Idag har cirka 60 procent av svenskar mellan 80–89 år kvar 20, eller fler, egna tänder. Allt beror naturligtvis på hur man har tagit hand om sin munhälsa tidigare i livet.

Muntorrhet är mycket vanligt, vilket ökar risken för karies och inflammationer. Om du inte orkar borsta tänderna kan du pröva att använda munskölj istället.

 

Källor: 1177.se, tandhygienistföreningen.se, Socialstyrelsen och folktandvarden.se.

Läs även 

Detta är tandlossning 

Så förebygger du tandlossning