Snus och tänder - så påverkas din munhälsa | Plackers

Snus och tänder - så påverkas din munhälsa

Snus dåligt för tänderna

Att snus skulle vara skonsammare än cigaretter är det flera som hävdar men det stämmer inte. Snus är dåligt för tänder, tandkött, slemhinnor och ökar sjukdomsrisk samt ditt utseende.

Cirka en miljon av Sveriges befolkning snusar regelbundet. Snus består av finmalen tobak med flera tillsatsämnen som påverkar fuktighet och smak i munnen. Det finns gott om myter kring snus och en av dessa är att snus minskar risken att få karies. Det påståendet har dock inte någon stödjande forskning bakom sig utan snus har en negativ inverkan på munhälsan.

Påverkar utseende och hälsa

Nikotinet och tjäran är substanser i snus som bidrar till att dina tänder blir missfärgade i en grå eller gul nyans. Regelbunden snusning bidrar till att tandköttsranden drar sig uppåt och tandhalsen blir mer synlig. Det ökar risken för tandköttsinflammation vars symptom är ett rött, svullet och blödande tandkött där det sedan bildas fickor mellan tänderna och tandköttet.  I fickorna ansamlas bakterier som kan leda till både infektioner och tandlossning. Så snus och tänder hör minst sagt inte ihop. Regelbunden snusning bidrar till att tandköttet och insidan av överläppen blir hård och blek och kan liknas vid elefanthud. Även slemhinnan i området kring överläppen där snusen placeras blir torr och räfflad och till en miljö som bakterier frodas i, vilket skapar en dålig andedräkt hos snusaren. Med andra ord är snus dåligt för tänderna, tandkött och slemhinnor och bör till största grad undvikas för ett hälsosamt liv.

 

Läs även 

Så tar du hand om dina tänder hela livet 

Friskt tandkött är grunden till god munhälsa