Vita tänder betyder inte friska tänder | Plackers om tandblekning

Vita tänder betyder inte friska tänder

Vita tänder betyder inte friska tänder

Med tandblekningens genomslag är drömmen om ett bländande och vitt leende idag standard. Men vita tänder är inte synonymt med ett friskt leende utan för att den drömmen ska bli verklighet krävs regelbunden rengöring.

Tandblekning i alla dess former har fått ett ordentligt genomslag under de senaste åren. Tjänsten har tagit sig utanför tandvården och är en enkel sökning bort, vilket kan exemplifieras med en bokningssajt som har närmare 400 träffar på tandblekning. Behandlingarna går att göra på skönhetskliniker och frisörsalonger vilket har ökat tillgängligheten då människor inte behöver gå genom tandvården. Tandblekningsprodukter för hemmabruk har även kommersialiserats genom influencers och sociala medier kampanjer vilket ytterligare har ökat tillgängligheten till vita tänder.

Drömleendet med vita tänder är dock inte synonymt med god munhälsa. En tandblekningsbehandling ger enbart ett estetiskt resultat och genom att ta hand om hela munnen blir det bländande leendet även ett friskt leende. Mellanrumsrengöring står för halva munhälsan då hälften av placken och matresterna fastnar mellan tänderna. Genom att använda tandtrådsbygel eller mellanrumsborste skapas förutsättningarna för en friskare och finare mun men även ett mer hälsosamt liv och vita tänder.

– Munvård och mellanrumsrengöring är viktig del av både välbefinnande, skönhet och inte minst ett vackert leende, säger Stefan Hansson, vd på Plackers.

Riskerna med tandblekning

Det finns risker med att bleka tänderna utan att ha kontakt med en tandläkare, då du ska ha en bra munhygien och varken tandsten eller hål i tänderna.

– Annars kan man få besvär med tandkött som fräter. Man har bara en uppsättning tänder och börjar man laborera själv utsätter man sig för risken för att få framtida besvär. Man kan få påverkan på emaljen och så lever man med det resten av livet säger Pia Wahlstedt, klinikchef inom Folktandvården till Hälsoliv.

För att förhindra missfärgningar kan man se över sina kost och tobaksvanor då de främst orsakas av starka färgämnen. Om man väljer att bleka tänderna bör man dock komma ihåg att det endast ger ett estetiskt resultat och att regelbunden rengöring är det som krävs för att vita tänder även ska bli friska tänder.

Läs även

Plackers guide: allt om tandlossning och tandköttsinflammation 

Så flossar du tänderna – använd tandtråd med rätt teknik 

Så leder dålig munhälsa till andra sjukdomar 

Friskt tandkött är grunden till god munhälsa