Tandtrådsbyglar | Plackers, en tandtrådsbygel med patenterad tråd

Nu med handtag i 100% återvunnen plast!

Tandtrådsbyglar

En tandtrådsbygel används för att enkelt och effektivt rengöra mellan tänderna, från tändernas kontaktpunkt, längs tandytorna på vardera sida och ner i tandköttsfickan. I första hand rengör man alltså tändernas sidoytor snarare än utrymmet mellan tänderna. En tunnare tråd ger mer friktion och rengör därför tandytan bättre än en tjock, vaxad eller PTFE-tråd, samtidigt som en tunnare tråd även är lättare att använda om man har trångt mellan tänderna.

Mer om tandtrådsbyglar

Hur fungerar rengöring mellan tänderna?

Mellan tänderna finns i regel plack (bakteriebelägg) och ibland även matrester. Placken fastnar lätt på tandytan och bildar en biofilm som skapar motståndskraft mot salivens positiva påverkan och samtidigt orsakar tandköttsinflammation och på lång sikt tandlossning. Placken kan hårdna och mineraliseras och blir då till tandsten som är mycket svår att få bort.

Skrapa till gnisselljud uppstår

Denna plack och biofilm behöver därför skrapas bort från tandytan. Ett vanligt misstag är att man enbart för tandtråden upp och ner mellan tänderna, vilket då främst endast rengör kontaktpunkten och eventuell löst liggande plack mellan tänderna och samtidigt riskerar man att skära sig i tandköttet. I stället ska man trycka med tandtrådsbygeln mot respektive tand när man rengör i vertikal rörelse. Detta har flera fördelar. Dels formar sig tråden runt tanden och rengör en mycket större yta av tanden och dels uppstår en starkare skrapeffekt så att tanden blir renare. Dessutom så minskar risken att tandköttet mellan tänderna (tandköttspapill) skadas.

Fördelar

En tandtrådsbygel kan därför rengöra bättre än traditionell tandtråd genom att tråden kan göras tunnare och handtaget gör att man kan applicera viss kraft mot tandytan med tråden. Fördelarna jämfört med tandstickor och mellanrumsborstar är att rengöring med tandtråd avlägsnar plack även i tändernas kontaktpunkt och en bit ner i tandköttsfickan. Dessa områden är ofta involverade när man får problem med karies, tandköttsinflammation och tandlossning.

Köp Plackers tandtrådsbyglar

Plackers säljs på alla apotek och i livsmedelsbutiker